Basenji - basenji

Avtorica opisa pasme: ga.Tisa Novak

ZGODOVINA PASME
Beseda "basenji" v jeziku pigmejcev pomeni "majhna divja stvar iz grmovja". Njihova domovina je Centralna Afrika, kjer so tisočletja živeli, v tesnem stiku z domorodnimi plemeni. Običajno so živeli kot neodvisno krdelo blizu vasi in, glede na kulturo posameznega plemena, sodelovali z ljudmi. Tudi njihova reprodukcija je na tisoče let potekala brez posebnega vmešavanja ljudi, zato je pasma ostala zelo izvirna. Domorodci so jih in jih še vedno uporabljajo za pomoč pri lovu.
Točen čas izvora pasme ni povsem jasen. Najnovejše DNK raziskave so pokazale, da se je najbljižji prednik Basenjija odcepil od skupnega prednika z volkom, 12.100 let nazaj, kar ga uvršča med eno najstarejših pasem psov na svetu. Prvi psi, podobnega tipa, so bili upodobljeni na starih egipčanskih grafikah 3200 - 3000 let p.n.š. Prikazani so kot hišni psi, sedeči ob ali pod stolom svojega gospodarja ter kot spremljevalci na lovu. Prvi psi identičnega videza današnjih Basenjijev, so upodobljeni na nagrobnikih in stenah iz časa Faraonske IV. dinastije, 2613 - 2494 p.n.š. V zapisih poleg slik je ta pes opisan kot pes, ki se premika zelo potiho, nima pasjega vonja in se umiva kot mačka. Zaradi teh lastnosti je bil tudi visoko cenjen pri civiliziranih ljudstvih. Pasma Basenji, kot jo poznamo danes pa se je z adaptacijo na življenje v Afriškem pragozdu vzpostavila 4.000 do 2.000 let nazaj.
Od propada egipčanske civilizacije pa do sredine 19. stoletja, so basenjiji zbledeli v popolno pozabo, čeprav je očitno, da so globoko v centralni Afriki, stran od civilizacije, ostali ohranjeni. V drugi polovici 19.stol. so jih raziskovalci "temnega kontinenta" prvič opazili, kot spremljevalce številnih tamkajšnih plemen. Dobili so tudi različna imena: Kongo terier, Bongo, Nyam-Nyam in Zande psi. Prvi uradni uvoz Basenjijev iz Konga v Evropo se je zgodil šele leta 1936, ko so bili v Anglijo pripeljani prve trije predstavniki. Od takrat pa do leta 2013, ko so rodovno knjigo po vsej vrjetnosti dokončno zaprli za divje predstavnike, so z različnimi projekti in odpravami v Evropo in Ameriko skupno pripeljali 60 psov. Kljub začetnim poginom, so vzreditelji uspeli izboljšati pasmo samo s preživelimi psi ter novimi uvozi in tako križanje z drugimi pasmami nikoli ni bilo potrebno.
Standard mednarodne kinološke zveze FCI za Basenji pasmo, je bil uradno sprejet leta 1964. S tem so Basenjije uvrstili v 5 FCI skupino, kamor sodijo špici in pratipski psi, v oddelek psov primitivnega tipa, brez delovnega izpita.
V Slovenijo so bili prvi Basenjiji pripeljani leta 1998 s Hrvaške, prvo Slovensko leglo pa je bilo vzrejeno dve leti za tem.

VIDEZ
Basenji je majhen oz. srednje velik pes, atletske a elegantne postave. Standard predpisuje idealno višino in težo, za samice 40 cm in 9,5 kg, za samce pa 43 cm in 11 kg vendar v realnosti višina varira, pri psicah med 38 in 43cm in samcih med 42 in 46cm. Zaželjena je kvadratna oblika telesa, se pravi da je dolg toliko kot je visok. Ima graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, galop z dvojnim pospeškom ter eleganten vrat in ravno hrbtno linijo.
Značilni so pokončni uhlji in nagubano čelo, ki je še posebej izrazito pri mladičih, ki skupaj s temno rjavimi očmi, mandljaste oblike daje videz velike zaskrbljenosti.
Ima enkrat ali dvakrat na hrbet zavit rep,  ki ga ob polni hitrosti razvije in si z njim pomaga pri teku. Ravno tako ga razvije, ko je sproščen ali ko ga je strah.
Ima kratko, prijetno mehko dlako, ki pa je ponavadi po sredini hrbta od vratu pa do repa, rahlo daljša. Te dlake pogosto ob vznemirjenju, presenečenju ali jezi, naježi - naredi greben. Pri FCI so priznane 4 barvne različice: rjavo/bela, trikolor, črno/bela in brindle (temno rjave proge na svetlejše rjavi podlagi). Bela barva je neglede na barvno različico obvezna na šapah, prsih in konici repa. Na obrazu, vratu in nogah je količina beline poljubna, a na telesu vsekakor ne sme prevladovati.

SPLOŠNO
Večina ljudi, ki ustavi lastnika basenjija, pristopi z besedami: "A to je pa tisti pes, ki ne laja?". Res je, Basenji zaradi drugačne zgradbe grla ne more lajati, kar pa seveda ne pomeni da je nem. Proizvaja lahko najrazličnejše zvoke: jodla, cvili, renči, kadar je osamljen pa lahko tudi tuli kot volk. Ob presenečenju ali vznemirjenosti lahko spusti posamezni »vuf« ali dva, lastnik pa je po daljši odsotnosti deležen veselega podaljšanega "voooof". Ko imaš basenjija nekaj časa doma, ugotoviš kako širok spekter glasov lahko da iz sebe ob različnih priložnostih. Nič čudnega, da so jim domorodci rekli "govoreči psi".
Samice se gonijo enkrat na leto, v Evropi večinoma jeseni, tako da so mladiči skoteni v decembru ali januarju. Povprečna dosežena starost je 14 let.

ZNAČAJ
Basenji je pozoren, energičen in prisrčen kuža, ki je sploh kot mladič neumoren pri igri.
Ponavadi je zadržan do tujih ljudi in psov, zato je vedno potrebna pozornost lastnika pri srečevanju z njimi. Kadar sreča tujega psa je lahko zelo glasen (renči), še posebej če je to predstavnik iste pasme, zato je odgovornost lastnika, da svojega psa pozna in pravočasno prepreči stopnjevanje. Vse to ne pomeni, da se ne more družit z drugimi psi, seveda ne, le večina rabi nekaj skupnega časa, sprehoda, da se sprostijo in začnejo z normalno igro.
V nasprotju s tujci, se na svojega lastnika in ostale člane »krdela« zelo močno naveže. S tistim človekom, ki ga vzame za alfo, ustvari posebno vez, ki je močna in iskrena. Takemu lastniku je predan, pokoren in je najbolj srečen če mu lahko sledi povsod. Poznanega človeka bo vedno veselo pozdravil in ga z vztrajnim praskanjem po nogi ali roki prosil za božanje. Je potrpežljiv do otrok, vendar pa to vsekakor ni pes, ki bo pustil da majhni otroci tekajo za njim, se valjajo po njem in ga vlečejo za uhlje in rep. V takem primeru lahko kaj hitro pokaže zobe. Najbolje se počuti s starejšimi otroki, ki že vedo kako ravnati z njim in se mu tudi znajo sami postaviti po robu, ko je to potrebno. Spuščanje s povodca je zaradi močnega lovskega nagona (lovi z vidom in vohom), radovedne narave in lovljenja vseh hitreje premikajočih se predmetov, ki mu prekrižajo pot, zelo tvegano. Tudi vsaka odprta vrata stanovanja, kleti, omaric ipd. bo opazil in izkoristil za raziskovanje, zato ga je priporočljivo imeti ves čas pod nadzorom. Ker nima nikakršnega občutka za promet in mu avtomobili, kolesarji itd. predstavljajo priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih območjih vedno potrebno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti pri basenjijih, poleg starosti, so namreč prometne nesreče. Iz naslova lovskega nagona mu tudi ni ravno za zaupati okoli ne-pasjih ljubljenčkov. Z domačimi mačkami lahko popolnoma v redu shaja, vendar pa mu bodo tuje še vedno predstavljale plen.
Basenji ne mara mokrote, zato se ob deževnem vremenu najraje cel dan nebi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko počaka. Kadar je trava mokra, po njej zapleše kot mala baletka, hitro opravi potrebo in odhiti nazaj na suho ali pa še raje potrebo opravi kar na pločniku. Ne reče se mu zastonj, da je bolj mačka kot pes. Kadar je moker ali umazan se kot mačka zliže do suhega/čistega. Podobno kot mačka tudi basenji pri igri intenzivno uporablja sprednje tačke, prav tako jih uporablja za čiščenje oči in obraza.
Najbolj na svetu obožuje sončenje. Poleti bo kljub vročini z veseljem ležal na balkonu na žgočem soncu ali pa se premikal po stanovanju skupaj s sončnimi žarki, ki bodo posvetili skozi okno. Pozimi bo sončenje zamenjal s stiskanjem ob vroč radiator ali poležavanjem pred kaminom.
Ker ima rad vse pod nadzorom si za dnevne rezidence rad izbere prostore, ki so čim višje, naslonjala sedežnih garnitur, okenske police itd.
Je zelo požrešen, zato je pospravljanje hrane z miz in s pultov obvezno. V njegovi glavi je najboljši kraj za kakršno koli hrano, njegov želodec. Nikoli nobene hrane ne zakoplje za kasneje. Je praktično vsejed, obožuje tudi mlečne izdelke, sadje in kuhano zelenjavo. Po okusni hrani vedno sledi ritual brisanja gobčka ob preproge ali pohištvo.
Basenji je zelo inteligenten, trmast in ima lastno voljo, zato je med težjimi pasmami za šolanje. Ima odličen spomin in se hitro uči, vendar pa kljub temu ne bo vedno izpolnil vašega ukaza, še zlasti, če se mu bo zdel nesmiselen, bo imel po njegovem mnenju tisti trenutek kakšno bolj pomembno opravilo oz. se mu bo zdelo, da se mu izpolnitev vašega ukaza enostavno pač ne splača. Ena najljubših zabav za basenjija je uničevanje plišastih igrač, kartonastih rolic od wc papirja in cefranje paprinatih robčkov. Še poseben užitek je, če so slednji že uporabljeni, takrat se kakšen kos tudi poje.  Na svojih ljubih prostorih, kar so pretežno kavči in postelje, najpogosteje spi zvit v klopčič. Prav tako se vam bo vedno pridružil pred televizijo ali računalnikom, v vašem naročju. Basenji je najbolj srečen če lahko ponoči spi skupaj s svojim lastnikom, seveda obvezno pod odejo. Za razliko od večine drugih psov basenji zjutraj vstaja z lastnikom in nikoli prej, kaj šele da bi ga budil za jutranji sprehod. Vedno potrebuje popolno vključitev v družino, saj se počuti kot enakovredni član in lahko ob zapostavljanju postane nesrečen in destruktiven.
Basenji vsekakor ni primeren za vsakega pasjega ljubitelja. Njegova posebna narava lastniku vsakodnevno postavlja izzive in ga preizkuša, a če nam ga uspe razumeti in uspešno sodelovati z njim ugotovimo, da je to izredno čustven, predan in ljubeč kuža, ki nam v življenju lahko da veliko več kot marsikateri drugi. Tisti ljudje, ki se resnično ujamemo s to pasmo, radi vedno znova zatrdimo: "Enkrat basenji, vedno basenji!"


NAPOTKI ZA VZGOJO
Basenji je odličen ljubljenček, dokler je dosledno vzgojen že od rane mladosti. Potrebuje doslednega, odločnega, trmastega a prijaznega in ljubečega lastnika, ki ne bo obupal in popustil pri vsaki oviri. Večina se dobro odzove na trening s pozitivno motivacijo in uporabo hrane, a je občasno vseeno potrebno tudi povzdigniti glas, saj nas dostikrat drugače ne jemljejo resno. Treningi poslušnosti ali trikov naj bodo kratki, z veliko pohvale in povezani z igro, drugače se zelo hitro začnejo dolgočasiti.
Zaradi močne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgočasja nagnjen k destruktivnemu vedenju. Zato ga je priporočljivo takoj ko pride v nov dom začeti navajati na čas, ki go bo moral preživeti sam doma.
Basenjiji znajo biti zelo posesivni do hrane, kar izvira še iz njihovega življenja v naravi. Zato je priporočljivo že mladiča navajati, da mu vsi člani krdela vzemajo hrano in priboljške.
Že od majhnega ga je priporočljivo navajati na odpoklic, kar pa ni vedno lahko. Pri tem zvišan in vesel ton glasu ter veliko priboljškov dela čudeže.
Zelo radi vlečejo na povodcu, kar pa se da z vztrajnostjo odpravit. Zaradi tega na začetku morda ni najbolj priporočljivo, da ga sprehajajo manjši otroci.
Uživajo v različnih pasjih športih, kot so lure coursing in canicross, da pa se jih motivirati tudi za učenje trikov in agility.
Najbolj je primeren za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko svojega časa in energije.

SPLOŠNO ZDRAVJE PASME
To je načeloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa večine psov ne ovira in je ni potrebno odstraniti. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni, za kar pa obstajajo DNA oz. klinični testi, s katerimi dobri vzreditelji testirajo svoje pse že pred izborom paritvene kombinacije: Fanconijev sindrom (okvara ledvic), okvare oči (PRA, PPM), kolčna displazija in hipotiroidizem. Zaradi kratke dlake in celo golih predelov po trebuhu se spomladi in poleti lahko pojavljajo alergije na določeno  travo ali pike insektov, vendar pa pri večini reakcija mine brez veterinarske pomoči.

NAPOTKI ZA NEGO in SKRB
Basenji je popolnoma nezahteven kar se tiče nege. Ker nima pasjega vonja kopanje praktično sploh ni potrebno, razen seveda, če se ne povalja v kakšni svinjariji, kar kljub njegovi splošni čistoči kar rad počne. Kot pri vseh drugih pasmah je priporočljivo redno čiščenje zob in striženje krempljev.
V času večje menjave dlake ga skrtačimo z gumijasto krtačo ali pa še bolj učinkovito, kar povaljčkamo z valjčkom za odstranjevanje dlak iz oblačil. Ker nima podlanke, je zelo primeren za alergike, vendar pa ga je zato v zimskem času potrebno obleči.

ZANIMIVOSTI -  KAKO SE PRIBLIŽAMO BASENJIJU
Zaradi njihovega prisrčnega videza si jih veliko ljudi na ulici želi pobožati, vendar pa so Basenjiji znani po tem, da so lahko zelo zadržani do tujcev in njihova reakcija na vaše siljenje v njih lahko ni vedno najbolj prijazna in prijetna izkušnja. Zatorej, če na ulici srečamo basenjija vedno najprej nagovorimo lastnika, če lahko spoznamo psa. Basenji bo najbolj vesel če nas bo lahko najprej sam ovoha in spozna. Nikoli ga ne pozdravljamo in poskušamo pobožati z višine, tako da se sklanjamo nadenj, prav tako tujega basenjija nikoli ne božamo po glavi, tako kot radi počnemo z večino drugih psov. Pri spoznavanju basenjija vedno počepnemo ter ga mirno in prijazno ogovorimo. Večina bo po takem pristopu sama prišla do nas in se pustila dotakniti. Ponudimo mu roko, da nas povoha in ga pobožamo pod brado, po vratu in prsih, kar ima najraje. Šele za tem, če je njegova reakcija pozitivna in se nam še bolj približa, ga lahko počasi pobožamo še po hrbtu, vendar nikoli ne odvijamo repa, saj je za nekatere to lahko boleče. Če mu boste zelo všeč ne bodite presenečeni če se vam bo čisto približal in vas želel povohati po obrazu. Brez skrbi, ostanite mirni, le preveril bo kaj ste nazadnje pojedli.

Najlepša hvala gospe Tisi Novak za opis pasme in posredovane fotografije psov avtorjev fotografij: Anže Grabeljšek, Katja Polner, Tisa Novak, Uroš Eršte.

Anže Grabeljšek2.jpg

Pasme FCI V

Polarni vlečni psi

- Aljaški malamut - Alaskan malamute
- Grenlandski pes - Grønlandshund
- Samojed - Samoiedskaya Sobaka
- Sibirski haski - Siberian husky

Polarni lovski psi

- Finski špic - Suomenpystykorva
- Karelijski medvedar - Karjalankarhukoira
- Norveški Lundehund - Norsk lundehund
- Norveški lovski špic - Norbottenspets
- Norveški sivi losovec - Norsk Elghund
- Noveški črni losovec - Norsk elghund sort
- Rusko evropska lajka - Russko-Evropeïskaïa Laïka
- Vzhodnosibirska lajka - Vostotchno-Sibirskaia Laika
- Zahodnosibirska lajka - Zapadno-Sibirskaïa Laïka
- Jamtlandski pes - Jämthund

Polarni ovčarski psi in psi čuvaji

- Švedski špic - Västgötaspets
- Švedski laponski pes - Svensk lapphund
- Finski laponski pes - Suomenlapinkoira
- Norveški špic - Norsk buhund
- Laponskofinski ovčar - Lapinporokoira
- Islandec - Islenskur Fjorhundur

Evropski špici

- Nemški špic - Deutscher Spitz
- Italijanski špic - Volpino italiano

Azijski špici

- Akita - Akita Inu
- Ameriška akita - American akita
- Chow Chow
- Evrazijec - Eurasier
- Japonski špic - Nihon Supittsu
- Korea jindo dog - Jindo
- Kai
- Kishu
- Hokkaido
- Shiba
- Shikoku

Pratipski psi

- Basenji - basenji
- Faraonski pes - Pharaoh hound
- Kanaanski pes - Canaan dog
- Mehiški goli pes - Xoloitzcuintle
- Perujski goli pes - Perro sin pelo del Peru

Pratipski lovski psi

- Cirneco dell'Etna - Cirneco dell'Etna
- Ibiški podenco - Podenco Ibicenco
- Kanarski podengo - Podenco canario
- Portugalski podengo - Podengo Portuguęs

Pratipski grebenarji

- Tajski grebenar - Thai ridgeback